Cursus zelfmanagement bij lymfoedeem en borstkanker

Een beweegprogramma voor vrouwen tijdens of na de behandeling van borstkanker

Voor deze vrouwen blijkt het vaak moeilijk een goede balans te vinden tussen belasting en belastbaarheid. Vaak is het niet duidelijk wat verstandig is op het gebied van bewegen. Daarom is bewegen onder begeleiding van een fysiotherapeut, met de specialisatie oedeemfysiotherapie, aan te bevelen.

De aanwezigheid van lymfoedeem hoeft geen probleem te zijn. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt het effect van trainen bij klachten van lymfoedeem en de opbouw van de conditie en belastbaarheid tijdens en na een oncologische behandeling. Tijdens de cursus zullen de lymfedrainage technieken en de training van de conditie uitgebreid aan bod komen. Het is daarna mogelijk om thuis zelf de lymfedrainage toe te passen (zelfmanagement en specifieke oefeningen ter vermindering van het oedeem) en je conditie op te bouwen. Omdat een oedeemfysiotherapeut kennis van zaken heeft om de fysieke belastbaarheid en conditie te verbeteren en de spierfunctie kan inzetten ter vermindering van het lymfoedeem, zal het aanleren van deze vaardigheden tijdens de cursus uitgebreid aan bod komen.

Het voordeel van dit programma is dat je al met de training kun starten tijdens de oncologische behandeling. Natuurlijk is het ook mogelijk om na de afronding van de oncologische behandeling aan het programma deel te nemen.

Het programma bestaat uit 6 bijeenkomsten over een periode van 6 weken. Hierbij wordt getraind in kleine groepen van 4-6 vrouwen.
Voor overige (lymf-)oedeem klachten of mannen met borstkanker kan een individuele behandeling of training, of een training in groepsverband worden afgesproken.

Voor meer informatie of aanmelden kunt u telefonisch contact opnemen via 06-14959481, of mailen naar info@fysiofundus.nl.