Bekkenpijn

Bekkenpijnklachten, waaronder bekkeninstabiliteit

Bij bekkenpijnklachten treden er problemen op ter plaatse van de bekkenring. Dit houdt in dat er pijnklachten en/of functiestoornissen aanwezig kunnen zijn ter hoogte van het bekken, heupen en lage rug. In de volksmond wordt dit ook wel “bekkeninstabiliteit” genoemd wanneer het zwangerschapsgerelateerd is.

De klachten kunnen variëren in intensiteit en voorkomen bij zowel mannen als vrouwen. Ze kunnen ontstaan na een bekkentrauma, lage rugklachten of tijdens en na de zwangerschap. De functiestoornissen kunnen zorgen voor pijnklachten ter hoogte van rug, onderbuik, bekkenbodem, bil, stuit, bovenbeen, liezen en voorzijde van het schaambeen. Ook kunnen ze leiden tot problemen tijdens lopen, zitten, staan en liggen. Dit heeft weer gevolgen voor activiteiten in het dagelijks leven (ADL) zoals werk, verzorgen van kinderen en huishouden.

Onderzoek

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar bekkenpijn en volgens de huidige inzichten neemt men aan dat deze klachten blijven bestaan door onvoldoende of onjuiste samenwerking tussen spieren en gewrichten in de lage rug en bekkenregio. Kort gezegd is er sprake van een functiestoornis in het bewegingsapparaat.

Het onderzoek bestaat uit een aantal wetenschappelijk onderbouwde mobiliteits- en pijnprovocatietesten, die met name het SI-gewricht (sacro-iliacaal gewricht, oftewel bekkengewricht) en de hiermee geassocieerde banden onderzoeken. Daarnaast kunnen ook nog diverse spieren op kracht en lengte getest worden.

Behandeling

De behandeling bestaat uit het aanleren van de juiste samenwerking van de spieren en gewrichten, waarna de belastbaarheid verder wordt opgebouwd met behulp van specifieke oefentherapie. De behandelprincipes die tijdens de oefentherapie worden toegepast zijn afkomstig uit wetenschappelijk onderzoek.

De behandeling bestaat uit de volgende aspecten:

  • spierversterking;
  • stabiliteitstraining;
  • conditieverbetering;
  • afstemmen belasting-belastbaarheid op de ADL;
  • eventueel het gebruik van hulpmiddelen.